Gids voor bonsaikunst en boomverzorging

Inhoudsopgave:

Gids voor bonsaikunst en boomverzorging
Gids voor bonsaikunst en boomverzorging
Anonim
Bonsai
Bonsai

Het symbool van de bonsaiboom is er een van vrede en meditatie.

Bonsaiplanten

De kunst van bonsai begon eigenlijk 2000 jaar geleden in China. Deze eerste vroege vorm van boombeelden werd Penjing genoemd. Het werd bekend als Bonsai toen de Japanners deze kunstvorm adopteerden. Het concept bereikte begin jaren zestig het Westen als een hobby die nu aanzienlijk in populariteit is gegroeid.

Bonsai betekent eigenlijk boom in een bakje en is afgeleid van de Japanse cultuur. Een goede plant lijkt qua stijl en perspectief op een boom van echte grootte, maar dan in miniatuur.

Een boom selecteren

Bonsai kan zowel een buiten- als een binnentuinproject zijn. Enkele van de meest populaire soorten zijn jeneverbessen, dennen, esdoorn en lariksen. Voor beginners zijn de beste boomsoorten Cotoneaster of Cypress, omdat ze bijna onmogelijk te doden en gemakkelijk te ontwikkelen zijn. Over het algemeen zijn snelgroeiende boom- en struiksoorten het beste; anders raak je gemakkelijk ontmoedigd door het proces.

Begin altijd met het kopen van een boom en niet met zaad. Bezoek een gespecialiseerde kwekerij waar het personeel nuttig advies en informatie kan geven. Beginnen met de juiste, gezonde boom zal het verschil maken in je artistieke succes.

Bonsaiboomverzorging

Helaas worden de meeste bomen gedood door onwetendheid, dus het is belangrijk om de richtlijnen voor boomverzorging goed te kennen. Binnen- en buitenbomen hebben iets andere verzorgingseisen nodig.

Binnen

Kamerplanten hebben regelmatige bemesting en een aangename plek bij een helder raam nodig. Deze variëteiten moeten uit de buurt van de kou worden gehouden, maar kunnen tijdens de zomermaanden naar buiten worden verplaatst.

Bemest uw kamerbomen alleen in de lente en zomer elke week met plantenvoeding.

Buiten

Zorg ervoor dat het type boom dat je hebt geselecteerd geschikt is voor jouw buitenklimaat. Buitenbomen hebben voldoende licht en water nodig, plus regelmatige bemesting. Voor het bemesten van uw boom buitenshuis, gebruikt u in de lente elke twee weken een halve sterkte stikstofrijke meststof en in de zomer een 0-10-10, waarbij u een pauze neemt tijdens de heetste paar maanden. weken.

Lichtbehoeften

Alle bomen, zowel binnen als buiten, moeten regelmatig worden gedraaid om het licht gelijkmatig over de boom te verdelen. Draai de plant elke week een halve slag.

Water geven

De grond moet licht vochtig worden gehouden en mag nooit uitdrogen. Besproei de boom elke dag met een vernevelingsfles water. Geef in het voorjaar en de zomer meer water, soms elke dag. Geef vaak water, maar overdrijf niet, want de wortels zullen snel rotten. Geef altijd water met een gieter en gebruik nooit een slang of sproeier, omdat deze te veel aarde wegspoelen.

Zacht water is het beste. Als uw kraanwater van nature niet zacht is, kunt u zacht water creëren door een bak met water een dag of twee te laten staan. Hierdoor kunnen de zware metalen naar de bodem zinken. Gebruik dan gewoon het water van bovenaf voor de planten.

Clubs

Als je nieuw bent bij Bonsai, is een club een uitstekende gelegenheid om geweldige vaardigheden te leren en nieuwe vrienden te ontmoeten. De groei van de Bonsaiclubs heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de hobby. De vaardigheden die tijdens clubbijeenkomsten worden gedeeld, leren leden op het meest praktische niveau.

Snoeikunst

Bij bonsai draait alles om snoeien. Het gaat over het maken van een illusie, net als bij een schilderij.

Er zijn verschillende snoeistijlen. De twee meest voorkomende zijn:

  • Clip and Grow- Een basissnoeimethode waarbij de ontwikkeling van secundaire knoppen wordt aangemoedigd om zich te ontwikkelen tot vertakte gebieden. Sommige takken worden ook getraind door snaren met gewichten.
  • Draad - De belangrijkste vormmethode: draad wordt gebruikt om takken te buigen of recht te trekken om het algehele uiterlijk van de boom te contouren.

Voor basisonderhoud aan het huis moet de boom worden teruggesnoeid tot de eerste set nieuwe groei aan de bovenkant, de tweede set nieuwe groei aan de zijkanten en in het midden, en de derde set rond de zijkanten aan de onderkant. Knijpen is ook cruciaal voor de succesvol ogende Bonsai. Begin met een basisontwerp, dat afhankelijk is van uw specifieke boomsoort. Knijp om de boom in de gewenste vorm te brengen, hoe meer twijgen, hoe beter.

Het juiste gereedschap is van cruciaal belang. Hoewel er meerdere speciale gereedschappen zijn, zou de basisset de volgende vier moeten bevatten:

  • Hoekensnijder
  • Knop-cutter
  • Scherpe bonsaischaar
  • Jinningtangen

Aanbevolen: