Hoe om te gaan met driftbuien bij peuters: correct reageren

Inhoudsopgave:

Hoe om te gaan met driftbuien bij peuters: correct reageren
Hoe om te gaan met driftbuien bij peuters: correct reageren
Anonim
Huilende peuter met een driftbui
Huilende peuter met een driftbui

Ouderschap is een prachtige, magische reis vol de hoogste hoogtepunten, de breedste glimlach en talloze momenten om te koesteren. Het zit ook vol met ernstige dieptepunten, uitdagende tijden en absolute chaos. De peuterfase omvat een verbazingwekkende periode van jaren waarin je ziet hoe je baby begint uit te groeien tot een verbaal, onderweg, klein mensje met zijn eigen behoeften, wensen en emoties. Het is een behoorlijk coole fase om getuige van te zijn, tenzij je natuurlijk getuige bent van de gevreesde driftbui van een peuter. Woedebuien bij peuters zijn nul procent leuk en kunnen zelfs de meest geduldige en competente ouder op de knieën krijgen. Ken de ins en outs van driftbuien bij peuters, hoe je moet omgaan met driftbuien bij peuters en wanneer je je zorgen moet maken dat er meer aan de hand is.

Wat is een driftbui?

Volgens de beroemde klinisch psycholoog Dr. Becky Kennedy zijn driftbuien niet louter opzettelijke daden van ongehoorzaamheid. Ze ontstaan wanneer kleine mensen grote gevoelens, driften en sensaties koesteren die te krachtig zijn om intern te huisvesten; daarom exploderen ze aan de buitenkant. Ouders schrijven driftbuien vaak af als reacties op iets ongewensts. (Je hebt bijvoorbeeld om zes uur 's ochtends de iPad weggenomen of nee gezegd tegen koekjes, wat resulteerde in een meltdown van je peuter). Dr. Kennedy legt uit dat de driftbui doorgaans niet een direct resultaat is dat verband houdt met de actie of het antecedent dat vlak voor de driftbui plaatsvond, maar dat de driftbui eerder het resultaat is van een emotionele opbouw die waarschijnlijk in de loop van uren, de dag of de hele dag heeft plaatsgevonden. langer. De emotionele kop van je kleine peuter loopt bijna over, en nu heb je een driftbui in je handen.

Tantrum-waarschuwingssignalen

Wanneer is een driftbui een voorbijgaand moment, en wanneer is het iets om je zorgen over te maken? Ouders hebben vaak moeite om te ontcijferen hoe serieus ze de meltdowns van hun peuter moeten nemen. Een algemene vuistregel, benadrukt door Dr. Shefali Singh, is dat als de driftbui af en toe voorkomt en de neiging heeft om samen te vallen met tijden van honger of uitputting, dit waarschijnlijk niets is om je zorgen over te maken.

Als de driftbuien een duidelijk patroon lijken te volgen of waarschuwingssignalen bevatten, is het misschien tijd om contact op te nemen met de kinderarts van uw kind om te bespreken wat u opmerkt. Waarschuwingssignalen waar u goed op moet letten bij het beoordelen of de driftbuien zijn uitgegroeid tot iets meer dan een incidentele meltdown zijn:

  • Wanneer de driftbuien gepaard gaan met zelfbeschadigend gedrag of schade jegens anderen.
  • Verhoogde frequentie van driftbuien. Let goed op hoe vaak de driftbuien voorkomen en noteer dit, aangezien een specialist deze input wil hebben.
  • Duur. Woedebuien zijn meestal binnen 15 minuten voorbij (hoewel ze vaak het gevoel hebben dat ze uren duren). Woedeaanvallen die langer dan een half uur duren, kunnen reden tot zorg zijn.

Hoe om te gaan met driftbuien bij peuters

Weten hoe je het beste op de driftbui kunt reageren, is essentieel. Een paar best practice-strategieën zullen je helpen de driftbui te doorstaan en je snel weer tot leven te brengen met je kleine lieverd.

Blijf kalm

Oef. Makkelijker gezegd dan gedaan! Kalm blijven terwijl je kind schreeuwt en huilt in gangpad 12 van het Target-winkelcentrum is een uitdaging, maar het is een essentiële strategie om de driftbui te verspreiden. Dr. Kennedy moedigt ouders die met een dreigende driftbui worden geconfronteerd aan om hun eigen emoties en reacties zelf te reguleren en koel te blijven als een komkommer. Kalm blijven kan beter beheersbaar worden als ouders mindfulness en diepe ademhaling in hun dagelijks leven toepassen. Maak het leren kalm en gecentreerd te zijn een centraal punt van zelfzorg, zodat u, als er driftbuien optreden, over de vaardigheden beschikt om ze te verdragen.(Zoals ze zeggen: oefening baart kunst, dus oefen vrede, kalmte en opmerkzaamheid in jezelf).

Probeer niet te schreeuwen

Twee fouten maken nog geen goed, zo simpel is het. Als uw kind uit volle borst schreeuwt, is het niet het moment om vuur met vuur te bestrijden. Schreeuwen tegen kinderen kan over het algemeen zeer ernstige en negatieve gevolgen hebben voor hun gedrag en ontwikkeling. Houd je toon laag, kalm en stabiel, en als je een schreeuw voelt die je besluipt, geef jezelf dan een kleine time-out en een beetje adempauze om jezelf beter in evenwicht te brengen.

Zelfreflectie

Je kunt maar zo veel doen om een dreigende driftbui te dwarsbomen, maar je kunt altijd werken aan hoe je ermee omgaat en hoe je met jezelf omgaat. In staat zijn om uw vaardigheden en technieken op het gebied van ouderschapsmanagement openlijk en zonder oordeel te beoordelen en erover na te denken. Houd bij wat u goed hebt afgehandeld en waar u aan kunt werken tijdens een crisis. Gun jezelf wat genade, want ouderschap is een voortdurend leerproces. Net als met al het andere kan het tijd, introspectie en opleiding van uw kant kosten om te leren hoe u het beste met een driftbui kunt omgaan.

Moeder mediteren met schattige peuterbaby in de buurt
Moeder mediteren met schattige peuterbaby in de buurt

Leid je peuter af

Peuters staan bekend als schattig en grappig. Ze staan niet bekend om hun lange aandachtsspanne. Als je last hebt van driftbuien, word dan een meester in de kunst van het afleiden. Afleidingen en afleidingen werken het beste als uw kind op de rand van een meltdown staat, en niet in het oog van de emotionele orkaan. Als u een driftbui aan de horizon voelt, leid uw kind dan snel af met een leuke nieuwe taak, een uitdaging, een liedje, letterlijk iets anders dan waar het kind op gefocust is en klaar is om ten strijde te trekken.

Triggers verwijderen

Als je proactief kunt voorkomen dat een driftbui plaatsvindt door bekende triggers te verwijderen, doe dat dan zeker! De meeste driftbuien hebben een bepaald element van triggers, en als u weet wat de neiging heeft uw kind af te schrikken, kan dit het aantal driftbuien waarmee u te maken krijgt, helpen verminderen. Als u weet dat uw kind in de supermarkt wegsmelt elke keer dat u door het snackpad loopt, vermijd dan het snackpad als u bij hem bent, of probeer hem zijn favoriete snack te geven om van te smullen terwijl u winkelt. Je kunt niet alle triggers in alle ruimtes voor je kinderen verwijderen (en je zou ook niet moeten leren omgaan), maar verwijder de biggies en de voor de hand liggende triggers om het leven beter beheersbaar te maken.

Probeer de driftbui te negeren

Soms moet je de stormen laten binnenkomen en dan weer uitrollen. Als praten, rationaliseren, troosten en alles daartussenin je jammerende peuter niet hebben ontwapend, negeer ze dan. Het negeren van een kind in nood kan onnatuurlijk of zelfs gemeen aanvoelen, maar door het te negeren kies je ervoor om het ongunstige gedrag (de driftbui) geen enkele macht te geven. Ze kunnen doorgaan, maar hun driftbui zal het traject niet veranderen, noch zal het de koers van de ouders veranderen. Terwijl de driftbui voortduurt, houd je bezig met iets anders, en weet dat ook dit snel voorbij zal zijn.

Blond kind huilt en schreeuwt met een driftbui die thuis op de vloer ligt
Blond kind huilt en schreeuwt met een driftbui die thuis op de vloer ligt

Blijf positief en beloon goed gedrag

Als je wilt dat er meer goed gedrag optreedt, moet je dit herkennen en belonen. Als je ziet dat je peuter probeert door de driftbui heen te ademen, noteer het dan, prijs hem of haar en geef hem het gevoel dat hij iets goeds doet. Wanneer uw kind midden in een driftbui aan het slaan en schoppen is, en hij of zij stopt wanneer u dat streng zegt, prijs hem/haar dan. Bedenk dat je de driftbui zelf niet prijst; je prijst het positieve gedrag dat zich tijdens de driftbui voordoet. Wees specifiek in je complimenten en weet dat zelfs een meltdown een moment van "Yay!" kan bevatten

Knuffel het uit

Knuffels zijn krachtige emotionele hulpmiddelen. Onthoud: wanneer uw kind een driftbui heeft, wordt hij overweldigd en werkt hij er doorheen. Ze zijn er niet op uit om je te manipuleren en te vernietigen! Hun gedrag is niet iets waar je van houdt, maar je houdt zeker van ze! Geef je peuter een stevige knuffel en zeg dat je van hem of haar houdt, als dat de driftbui zou kunnen verzachten. Creëer een situatie van veiligheid en onvoorwaardelijke liefde in een ruimte waar uw peuter het gevoel heeft dat hij de controle niet meer heeft.

Vrouw troostende peuter tijdens driftbui
Vrouw troostende peuter tijdens driftbui

Alle kinderen (en ouders) smelten

Als je getuige bent van een driftbui bij je kind, en je hebt zelf moeite om alles bij elkaar te houden, kan het moeilijk zijn om niet in de put te belanden, jezelf de schuld te geven, negatief tegen jezelf te praten, en twijfelt aan uw ouderlijke capaciteiten. Het is absoluut noodzakelijk om te onthouden dat alle kinderen (en ouders) een meltdown hebben. Iedereen verliest het, trekt het samen en de soldaten gaan verder. Dit is het leven. Als je in de driftbuifase voor peuters zit, wees dan wat ontspannen, leun op tips en strategieën van experts om je door deze fase heen te helpen, en weet dat iedereen die kinderen heeft, te maken krijgt met driftbuien.

Aanbevolen: