Mexicaans interieurontwerp: 8 definiërende tips en trucs

Inhoudsopgave:

Mexicaans interieurontwerp: 8 definiërende tips en trucs
Mexicaans interieurontwerp: 8 definiërende tips en trucs
Anonim
Badkamer in Mexicaanse stijl
Badkamer in Mexicaanse stijl

Als je houdt van de uitstraling van gedurfde kleuren, rustieke meubels en Indiaanse invloeden, dan wil je misschien een Mexicaans interieurontwerp voor je huis overwegen. Mexicaans design heeft een eclectische uitstraling, waarbij rustieke houten en smeedijzeren meubels worden gecombineerd met overdreven, heldere, levendige kleuren. De look bevat elementen van de Spaanse missionarissen en conquistadores die dit gebied van Amerika kwamen koloniseren met elementen van de inheemse stammen die in wat nu Mexico is, waaronder de Azteken en de Maya's. Deze vermenging van Spaans-Europese architectuur en inheemse tribale cultuur leidde tot enkele van de mooiste en kleurrijkste kunst en decoraties die overal ter wereld te vinden zijn.

Kleur en textuur

Gebogen deuropening in Mexicaanse stijl
Gebogen deuropening in Mexicaanse stijl

Rijke kleuren en geweven texturen zijn essentieel als het gaat om het decoreren van een kamer in Mexicaanse stijl. Als je accentstukken hebt, zoals aardewerk of sierlijke meubels, waarmee je wilt pronken, houd de achtergrond van de kamer dan simpel.

Muurverf

Verf je muren in een warme kleur die als achtergrond zal dienen voor je Mexicaans geïnspireerde kamer. Voor een gedurfde look kies je voor een interieurverf in een rijke aardetint, zoals baksteen of klei. Als de donkere muren je te veel zijn, kies dan voor een warme neutrale kleur zoals zand of taupe. Voor een authentieke uitstraling gebruik je een kunstverftechniek om het uiterlijk van stucwerk of adobe te creëren.

Accenten en stof

Gebruik rijke kleuren zoals diepblauw, goudgeel, levendig rood en weelderig groen als accenten in je kamer. Als het gaat om het kiezen van decoratiestoffen, let dan op geweven texturen in primitieve prints en patronen.

Mexicaans meubilair

Meubilair in Mexicaanse stijl heeft een zeer rustieke uitstraling. Meestal gemaakt van grenen, mesquite, teruggewonnen hout en smeedijzer, kan dit type meubilair verder worden onderverdeeld in substijlen, waaronder:

  • Spaans-koloniaal
  • Toscaans
  • Santa Fe
  • Texas Ranch

Spaans koloniaal meubilair is de meest formele en elegante stijl van Mexicaans meubilair. Toscaanse meubels hebben een mediterrane sfeer uit de Oude Wereld, terwijl Santa Fe en Texas Ranch rustieke invloeden uit het oude Westen hebben. Mexicaans meubilair kan worden afgewerkt met een lichte, verweerde uitstraling van natuurlijk of verweerd hout of kan worden gekleurd in donkere, rijke kopertinten.

Mexicaanse inrichting

Een van de meest gewilde accessoires in Mexicaanse stijl voor thuis is Talavera-aardewerk. Authentiek Talavera-aardewerk wordt gemaakt in de stad Puebla en een paar nabijgelegen gemeenschappen in Mexico. Dit gebied bevat de hoogwaardige klei waaruit Talavera-aardewerk wordt gemaakt. Het aardewerk werd oorspronkelijk door Spaanse kolonisten naar Mexico gebracht. Het aardewerk van Talavera heeft ingewikkelde en kleurrijke ontwerpen, waarvan er vele zijn beïnvloed door de cultuur, flora en fauna van Mexico. De soorten Talavera-aardewerk die je voor thuis kunt vinden, zijn onder meer tegels, serviesgoed, schalen en dienbladen, serveerstukken, kunst aan de muur en andere decoratieve accenten.

Mata Ortiz-aardewerk is ook een zeer gewilde vorm van Mexicaanse keramiek. Dit type aardewerk is afkomstig uit het kleine stadje Mata Ortiz in het noorden van Mexico. Het aardewerk is gemaakt van klei gevonden in de regio Casas Grandes in Mexico. Het ontwerp en de stijl van dit aardewerk waren de creatie van meesterpottenbakker Juan Quezada.

Mexicaanse ontwerpelementen

talavera tegel
talavera tegel

Decoratieve keramische tegels zijn klassieke Mexicaanse huisaccenten die kunnen worden gebruikt voor een keukenachterwand, voor tafel- of aanrechtbladen of als een kleurrijk decoratief kader rond een spiegel. Talavera-tegels worden vaak gebruikt voor decoratieve open haarden of muurschilderingen, om gootstenen te verfraaien, als randen voor spiegels, ramen of deuropeningen, op fonteinen en in badkamers. Terracotta tegelvloeren worden vaak gezien in ontwerpen in Mexicaanse stijl.

Binnenplaatsen zijn een ander veel voorkomend element in het Mexicaanse interieurontwerp. Grote gebogen deuropeningen, scrollende ijzeren accenten en geschilderde stucwerkmuren in warme aardetinten worden gemengd met oogverblindende heldere accenten in de kleuren rood, geel, oranje, groen en blauw. Rustieke houten, smeedijzeren, keramische en koperen meubels en decoraties zijn zowel binnen als buiten een traditioneel huis in Mexicaanse stijl te vinden. Bezoek Mexconnect om een galerij met Mexicaanse interieurontwerpfoto's en artikelen te bekijken van de in Austin, Texas gevestigde interieurontwerpers Karen Witynski en Joe P. Carr.

Mexicaanse huisaccenten

Voeg kleuraccenten toe aan je kamer met traditionele Mexicaanse volkskunst, aardewerk of wandtapijten.

Talavertegel op een fontein
Talavertegel op een fontein

Aardewerk

Talavera-aardewerk is een Mexicaanse keramiekstijl die meestal met de hand wordt beschilderd met kleurrijke motieven of ingewikkelde mozaïekpatronen. Een Talavera vaas, urn of schaal op standaard staat prachtig op een plank of bijzettafel. Dit type keramiek wordt ook gebruikt voor het maken van tegels, bloempotten en kandelaars.

Volkskunst

Traditionele Mexicaanse volkskunst omvat houtsnijwerk, beelden, religieuze kunst en andere handgemaakte ornamenten. In het Mexicaanse interieur zie je misschien volkskunst van de Dag van de Doden (Dia De Los Muertos). Deze items omvatten rijkelijk versierde schedels en skeletten.

Muurkunst

Muren zijn een geweldige plek om traditionele Mexicaanse kunsten, ambachten en andere ornamenten tentoon te stellen. Hier zijn een paar ideeën:

  • Wandkleden gemaakt van metaal zoals tin of koper.
  • Terracotta platen.
  • Mexicaanse kunstprenten en schilderijen van kunstenaars als Diego Rivera.

Waar vindt u Mexicaans meubilair en decor

Je kunt prachtige en authentieke Mexicaanse schatten voor je huis vinden zonder dat je de grens over hoeft. Begin met bladeren door deze online winkels:

  • Direct vanuit Mexico
  • Tres Amigos meubels en accessoires
  • La Fuente importeert
  • Zuidwest en verder

Ten zuiden van de grensinvloed

Zuidwesters design is sterk beïnvloed door de Mexicaanse kunst en cultuur. Interieurontwerpstijlen uit Texas, New Mexico, Arizona, Nevada en Californië hebben allemaal smaken van de Mexicaanse cultuur, vermengd met elementen die afkomstig zijn uit elk van deze verschillende gebieden. Invloeden uit Mexico reiken echter tot ver buiten het zuidwesten van de Verenigde Staten. De warme en exotische uitstraling van Mexicaans interieurdesign vind je overal waar iemand een passie voor heeft.

Aanbevolen: