Heirloom-tomaten kweken

Inhoudsopgave:

Heirloom-tomaten kweken
Heirloom-tomaten kweken
Anonim
tomaten tuinieren
tomaten tuinieren

Heirloom-tomaten zijn tomaten die al generaties lang van tuinman op tuinman worden doorgegeven, in plaats van door moderne plantenveredelaars voor commerciële doeleinden te worden gekweekt. Ze staan bekend om hun rijke smaakpalet, verbluffende reeks kleuren en hun aanpassingsvermogen aan de unieke lokale omgeving waar ze vandaan komen.

Aan de slag

Hoewel er een enorme diversiteit aan tomatenvariëteiten onder de erfstukclassificatie v alt - er zijn meer dan 10.000 soorten geregistreerd - zijn er verschillende specifieke kenmerken aan verbonden die nuttig zijn om te weten voordat u begint met planten.

erfstuk tomatenrassen
erfstuk tomatenrassen

Selecteer variëteit op locatie

Het mooie van erfstukken is dat er op zijn minst een paar variëteiten lijken te zijn die uit bijna elk deel van het land afkomstig zijn, en net zo veel die op grote schaal zijn aangepast aan meerdere klimaatregio's. Een goede manier om te beginnen is door met ervaren tuiniers bij u in de buurt te praten om erachter te komen met welke variëteiten zij succes hebben.

De meeste zaadbedrijven en catalogi bieden echter een behoorlijke selectie van erfstukvariëteiten die tot de top van het veld zijn gestegen en nu op grote schaal worden aangeplant. Deze omvatten Cherokee Purple, Brandywine, Black Krim, Yellow Pear, Amish Paste, Sun Gold en German Giant. Deze variëren van kleine vruchten ter grootte van een kers, die een leuk tussendoortje zijn om in je mond te stoppen, tot enorme variëteiten die een pond of meer wegen.

De tuin plannen

pepervormige tomaat
pepervormige tomaat

Een veel voorkomende misvatting is dat erfstuktomaten ziektebestendiger zijn dan moderne hybriden. Vaak is het tegenovergestelde waar, aangezien in veel moderne variëteiten ziekteresistentie is ingebouwd. Een sleutel om de ziekteverwekkers onder controle te houden is om de planten op grote afstand van elkaar te plaatsen, zodat er voldoende luchtstroom tussen de planten mogelijk is.

Erfstukken zijn ook niet gefokt voor een compact formaat, wat betekent dat een individuele plant aan het einde van het groeiseizoen 1,20 meter breed en 2,5 meter hoog kan zijn. Plan dienovereenkomstig en plaats uw zaailingen op een afstand van anderhalve meter tijdens het planten.

Het is verstandig om een paar verschillende soorten te planten om te zien wat het goed doet in uw tuin op het gebied van ziekteresistentie, en om te genieten van het volledige scala aan soorten, waaronder sandwich- en slatomaten in elke vorm, maat en beschrijving, evenals variëteiten die bedoeld zijn voor het inblikken.

Planttijd

tomaten binnenshuis beginnen
tomaten binnenshuis beginnen

Veel van de algemene praktijken voor het planten van tomaten zijn van toepassing op erfstukken:

  • Plant zaad binnen zes tot acht weken vóór de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst in uw regio.
  • Bereid de grond voor het planten voor met compost en beendermeel.
  • Begraaf tweederde van de stengel tijdens het planten om een sterk wortelgestel te bevorderen.

Er is echter één tip die specifiek van toepassing is op erfstukken. Maak je bijvoorbeeld geen zorgen over de standaard tomatenkooien van het tuincentrum; deze zijn bedoeld voor compacte hybride planten en zijn onvoldoende om enorme erfstukplanten te ondersteunen.

Er zijn veel alternatieve trellis-systemen. Zorg er wel voor dat ze het gewicht van de plant kunnen dragen als ze beladen zijn met fruit en dat ze minstens 1,20 meter lang zijn en een diameter van 6 meter hebben. Voor de grotere heeft de voorkeur de 1,80 bij 1,20 meter. variëteiten. Een eenvoudige techniek is het maken van een cirkelvormige kooi van draadafrastering, die u met U-vormige irrigatiepalen in de grond vastzet. Gebruik een hekwerk met grote ruimtes tussen de draden, zodat u uw hand erdoor kunt steken om de tomatenplanten te snoeien en het fruit te oogsten.

Gedurende het groeiseizoen

Succes met erfgoedtomaten heeft alles te maken met hoe goed ze worden onderhouden terwijl ze groeien en fruit ontwikkelen.

Mulchen

Het is erg handig als er tijdens zware regenval geen water uit de grond rond de planten opspat. Een eenvoudige stromulch is een gemakkelijke manier om dit te voorkomen en helpt ook om een gelijkmatig vochtniveau te behouden en onkruid onder controle te houden. Je kunt het tot vijftien centimeter diep aanbrengen, omdat het na verloop van tijd tot minder dan de helft van dat bedrag zal worden samengedrukt.

Sommige telers, vooral in koele gebieden, gebruiken een zwarte plastic mulch omdat deze de grond verwarmt, waardoor de groei in het begin van het groeiseizoen dramatisch verbetert.

Water geven

Naast het handhaven van een goede luchtcirculatie is het droog houden van de bladeren het andere belangrijke ingrediënt om de schimmelziekte die de meeste erfstuktomaten aantast, onder controle te houden. Daarom worden druppelirrigatie- of soaker-slangen ten zeerste aanbevolen onder de mulch, hoewel u eenvoudigweg op grondniveau kunt irrigeren met een slang of gieter en dezelfde resultaten kunt bereiken.

Weersta ook de drang om te veel water te geven. Als het wortelstelsel eenmaal is gevestigd, hebben ze verrassend weinig water nodig om zulke grote, weelderige planten te worden en draag je meer bij aan de groei van ziekteverwekkers dan aan de groei van de tomaten. Te veel water geven zorgt ook voor een verwaterde tomatensmaak en zorgt ervoor dat het fruit openbarst, waar vooral erfstukken gevoelig voor zijn. Zodra de planten krachtig groeien, is het prima om de bovenste vijf centimeter aarde volledig droog te laten worden onder de mulch voordat je water geeft.

Trainen en snoeien

erfstuktomaten met houten staak
erfstuktomaten met houten staak

Veel erfgoedtomatenvariëteiten groeien te productief voor hun eigen bestwil, wat betekent dat ze enig beheer nodig hebben om hun vegetatieve groei onder controle te houden, omwille van de plantgezondheid en de vruchtkwaliteit.

Er zijn veel theorieën over het trainen van tomatenplanten, maar grote erfstukvariëteiten worden meestal onderhouden met een enkele leidersteel die aan een houten paal is bevestigd. Als u de kooimethode met gaas gebruikt, bevindt deze paal zich in het midden van de kooi en worden de zijtakken ondersteund door de kooi zelf. Gebruik touw om de stengel losjes aan de paal vast te binden, zodat er ruimte overblijft om in diameter te groeien zonder ingesnoerd te worden.

Terwijl de plant groeit, snoeit u alle nieuwe scheuten die dichtbij de basis tevoorschijn komen, om de zijtakken die fruit produceren te bevoordelen. Deze extra vegetatieve scheuten beroven energie van de zich ontwikkelende vruchten en maken de plant bossiger, waardoor de luchtstroom wordt verminderd en schimmelziekten worden bevorderd.

Oogst

Beginnende telers denken vaak dat de beste erfgoedtomaten perfect aan de tros zijn gerijpt, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Ze hebben de neiging open te splijten en rotte plekken te krijgen als ze volledig aan de wijnstok kunnen rijpen. In plaats daarvan, als ze beginnen te kleuren, kun je ze naar binnen brengen, naar het keukenraam. Tomaten kunnen op deze manier volledig blijven rijpen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak en textuur.

Tien stellaire erfstukken

Een van deze erfstukopties is een geweldige manier om aan de slag te gaan met het kweken van tomaten in je eigen tuin. Informatie over het aanpassingsvermogen aan het klimaat is opgenomen voor telers die aan de rand van het tomatengebied wonen: extreem warme klimaten, plaatsen met koele zomers en noordelijke regio's met korte groeiseizoenen.

Variatie Kenmerken
Anna Rus
Anna Rus
Rode, hartvormige variëteit die in slechts 65 dagen rijpt, zelfs in koele zomers
Berkeley tie-dye
Berkeley tie-dye
Groene, rode, gele en oranje strepen maken deze grote, langseizoenvariëteit tot een echt hoogtepunt
Zwarte kers
Zwarte kers
Een kerstomaat met de ultrarijke zwarte smaaktomaat, geliefd bij erfstukliefhebbers; zoals de meeste kerstomaatjes is hij geschikt voor koude, mistige plaatsen zoals de kust van Californië
Dagma's perfectie
Dagma's perfectie
Geel, zo groot als een softbal en exotisch van smaak. Het is bekend dat het goed gedijt op de heetste locaties
Goldman's Italiaans-Amerikaan
Goldman's Italiaans-Amerikaan
Een grote peervormige variëteit met een ongebruikelijke gegolfde textuur; helderrood en beschouwd als een van de beste kooktomaten
Groene zebra
Groene zebra
Een groene en geelgestreepte vrucht met een diameter van vijf centimeter die het in de meeste gebieden goed doet en een van die variëteiten was die hielp om erfstukken in de schijnwerpers van de tuinier te brengen
Hartmans gele kruisbes
Hartmans gele kruisbes
De smaak explodeert in de mond met deze gele tomaat ter grootte van een kers; een van de meest koude winterharde wijnstokken en fenomenaal productief
Hypotheeklifter
Hypotheeklifter
Enorme rode vruchten met een gewicht van twee tot vier pond, bekend om het verdragen van zowel warme als koude klimaten
Oaxaca juweel
Oaxaca juweel
Een enorme geeloranje variëteit voor warme plaatsen, met de klassieke meerlaagse erfstuksmaak en een hoog sapgeh alte
Stupice
Stupice
De grootte van een racket, rood en uitstekende traditionele tomatensmaak; Hij rijpt in 52 dagen en is een van de beste voor een kort groeiseizoen

Erfgoedcultuur

Het kweken van erfstuktomaten gaat niet alleen over het genieten van een smakelijkere versie van hun saaie neven uit de supermarkt. Het gaat over de cultuur van het tuinieren, van deelname aan de selectie van plantmateriaal dat plaatsgebonden is, in plaats van massaproductie.

Aanbevolen: