Vintage bordspellen: de waardevolle klassiekers waar veel vraag naar is

Inhoudsopgave:

Vintage bordspellen: de waardevolle klassiekers waar veel vraag naar is
Vintage bordspellen: de waardevolle klassiekers waar veel vraag naar is
Anonim
Familie die dammen speelt
Familie die dammen speelt

Feestdagen, verjaardagen en familiebijeenkomsten lijken altijd te eindigen met een vriendschappelijke wedstrijd waarin je tegen elkaar strijdt om de verschillende vintage bordspellen die normaal gesproken op de stoffige zolder van je ouders staan. Hoewel bordspellen al sinds de oudheid een populaire vorm van recreatie zijn, zijn sommige klassieke titels nog steeds net zo populair als toen ze voor het eerst werden uitgebracht. Onder de vintage bordspellen van je ouders kan er zelfs een zeldzame eerste editie zijn die een fortuin waard kan zijn voor spelverzamelaars.

Je vintage bordspellen evalueren

Aangezien alle consignatiewinkels en antiekwinkels dezelfde enorme stapels met stof bedekte bordspellen hoog in hun gebouwen lijken te hebben opgestapeld, kan het voor iemand een hele klus zijn om door de stapels te waden om deze winkels te vinden 'Verborgen juweeltjes. Er zijn echter een paar onderscheidende kenmerken die verzamelaars en taxateurs gebruiken om vintage bordspellen die op hun bureau terechtkomen te beoordelen, die u ook kunt gebruiken wanneer u probeert uw eigen collectie uit te breiden.

Zeldzaamheid

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een van de belangrijkste elementen bij het waarderen van vintage bordspellen eigenlijk niet hun leeftijd, maar eerder hoe zeldzaam deze spellensets zijn. Dit wordt bepaald door het aantal exemplaren dat is uitgebracht van een specifieke editie van een individueel bordspel; hoe minder exemplaren er zijn uitgebracht, hoe zeldzamer een bordspel zal zijn. Hierdoor kunnen bordspellen die in de jaren negentig zijn gedrukt aanzienlijk meer waard zijn dan de bordspellen die in de jaren dertig of veertig zijn gedrukt, zolang er maar een paar honderd exemplaren van bestaan.

Conditie

Het bepalen van de staat van een vintage bordspel is een integraal onderdeel van het waarderingsproces. Niet alleen verhoogt of verlaagt de fysieke staat van de doos en de stukken van het bordspel de waarde ervan, de mate waarin het spel als 'voltooid' wordt beschouwd, kan het verschil betekenen tussen $100 en $1.000. Veel van de zeldzaamste vintage bordspellen worden beschouwd als zeer verzamelbaar, niet alleen omdat er zo weinig exemplaren van bestaan, maar ook omdat elk van hun kleine stukjes intact is gebleven. Bedenk eens hoe moeilijk het is om al je Scrabble-tegels en Monopoly-hotels bij te houden en vermenigvuldig die onwaarschijnlijkheid met meer dan zestig jaar.

Vintage MONOPOLY SPEL 1937 editie
Vintage MONOPOLY SPEL 1937 editie

Populariteit

Naast zeldzaamheid en staat kan de culturele populariteit van een bordspel bepalen hoe geïnteresseerd verzamelaars zijn in het bezitten ervan. Bordspellen die verband houden met fandom (sport, televisie, film, muziek, enzovoort) trekken voortdurend belangstelling op veilingen. Neem de cult-sci-fi televisieserie uit de jaren zestig, Lost in Space, en het bijbehorende bordspel, Lost in Space 3D Action Fun Game. Deze ogenschijnlijk gemiddelde retrogame werd in 2013 voor ongeveer $ 450 verkocht, grotendeels dankzij de populariteit van het bronmateriaal.

Klassieke vintage bordspellen om op te letten

Helaas heeft de industrialisatie van de massamarkt het maken van bordspellen tot een vrijwel onmiddellijk proces gemaakt, wat betekent dat het aantal gedrukte bordspellen dat in het wild te vinden is, verbluffend hoog is. Toch zijn er een paar opmerkelijke vintage bordspellen om je ogen open te houden vanwege hun zeldzaamheid, staat en populariteit. En hoewel elk van de titels op deze vintage bordspellijst voor indrukwekkende bedragen is verkocht, is slechts een klein aantal ervan gekocht voor oogverblindende sommen geld.

Charles Darrow's handgemaakte monopolysets

Charles Darrow liet zich inspireren door Lizzie J. Magie's 1904, The Landlord's Game, om in 1933 zijn eerste edities van Monopoly te creëren. Voordat hij zijn concept aan de Parker Brothers verkocht, maakte Darrow met de hand verschillende kopieën van zijn prototype, elk met eigendommen uit en rond Atlantic City. In 2011 werd deze ronde bordversie van Monopoly door Sotheby's verkocht voor $ 120.000.

Fortuin

Fortune was een pre-Monopoly-spel uitgegeven door de Parker Brothers dat uit de productie werd gehaald nadat het vlaggenschipconcept van het bedrijf, Monopoly, alle benodigde patenten had ontvangen. Het bedrijf heeft slechts ongeveer 5.000 exemplaren van het spel gemaakt, waardoor het bezitten van een van deze 5.000 een prioriteit is voor elke gameminnende verzamelaar.

Het geruite spel van het leven

Een ander geliefd klassiek bordspel is The Game of Life. De oorsprong van het spel gaat echter terug tot de 19e eeuw, voordat de ontwerper, Milton Bradley, over de hele wereld bekend was. In 1860 simuleerde Bradley de triomfen en valkuilen van het leven in zijn bordspel The Checkered Game of Life. Daarin moesten spelers langs elkaar racen en op dozen landen die positieve of negatieve gevolgen hadden. Hoewel Bradley's herontwerp van het spel uit 1960, waarbij het bord werd verlengd en de naam werd ingekort tot The Game of Life, het origineel in populariteit ver overtrof, worden eerste edities meestal gewaardeerd voor een paar honderd dollar.

Het geruite levensspelbord
Het geruite levensspelbord

Donkere Toren

Dark Tower is een ongebruikelijk, maar begeerlijk vintage bordspel dat in 1981 werd uitgebracht. Dark Tower, niet te verwarren met de bestverkochte roman van Steven King, maakte gebruik van het fantasiefenomeen van de jaren tachtig dat werd aangevoerd door de geliefd spel, Dungeons & Dragons. De gameplay van Dark Tower integreerde elektronische componenten om de voortgang van een speler bij te houden, en kinderen uit de jaren '80 verwonderden zich over de futuristische mogelijkheden ervan. De game ontwikkelde een cultstatus en vintage-edities van hoge kwaliteit zijn naar schatting tussen de $ 200 en $ 400 waard.

Donkere Toren bordspel 1981
Donkere Toren bordspel 1981

Swift Meats Major League-honkbalwedstrijd

Het is niet verwonderlijk dat sportfans van over de hele wereld schreeuwen om de mogelijkheid om volledige edities van de Swift Meats Major League Baseball Game uit 1957 te vinden. Omdat de gameplay inhield dat de speler de lichaamsdelen van de honkbalspeler uit kaarten sloeg en zijn eigen teams samenstelde, is het ongelooflijk moeilijk om sets van het spel te vinden waarbij elk van deze individuele stukken intact is. Een van deze sets in nieuwstaat werd op een veiling verkocht voor ongeveer $ 2.600.

1957 Swift Meats honkbalspel, complete set
1957 Swift Meats honkbalspel, complete set

De realiteit van het verkopen van je vintage bordspellen

Helaas is een van de grootste risico's die gepaard gaat met het verkopen van vintage bordspellen de mate waarin de marktvraag ernaar fluctueert. Hoewel de nostalgie van vintage bordspellen hun populariteit bij verzamelaars garandeert, kan het voor mensen nogal moeilijk zijn om ze voor de volledige geschatte waarde te verkopen. Dit betekent natuurlijk ook dat dit het perfecte moment is om vintage bordspellen te kopen, aangezien je de kans hebt om geweldige deals te onderhandelen over normaal dure vintage titels.

Een vintage draai aan een familiespelavond

Interessant genoeg is er de afgelopen jaren een nieuwe trend ontstaan onder gamefabrikanten die hen heeft aangemoedigd om iconische titels uit hun vintage catalogi opnieuw uit te brengen. Nu streamingdiensten de retrostijl weer populair maken, zijn klassieke games als Pay Day, Clue en Battleship, ontworpen in hun retro-format, gemakkelijk te vinden in winkels en online voor ongeveer $ 20- $ 30 per stuk. Dus zelfs als je geen echt vintage exemplaar kunt vinden van het bordspel dat je je herinnert uit je kindertijd, kun je waarschijnlijk wel een vrijwel identieke versie ervan vinden in het spelaanbod van plaatselijke winkels.

Aanbevolen: