Bieslook Feiten & Tips om zelf te kweken

Inhoudsopgave:

Bieslook Feiten & Tips om zelf te kweken
Bieslook Feiten & Tips om zelf te kweken
Anonim
Bloeiende bieslook
Bloeiende bieslook

Wat zijn bieslook? Ze zijn lid van de alliumfamilie, waardoor ze verwant zijn aan knoflook en uien, en hun lichte, frisse, uienachtige smaak is het bewijs van hun plaats in die scherpe, smaakvolle familie. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook mooi, aantrekkelijk voor bestuivers en heel gemakkelijk te kweken.

Waar bieslook planten

Kweek bieslook in de volle zon in gemiddeld tot rijke, goed doorlatende grond. Hoewel ze zich redelijk kunnen aanpassen aan verschillende omstandigheden, groeit bieslook het beste in gelijkmatig vochtige, licht alkalische grond. Dit is geen plant die goed bestand is tegen droogte-achtige omstandigheden, dus tijdens droge periodes hebben ze extra water nodig.

Bieslook kan ook in containers worden gekweekt, wat je enige flexibiliteit geeft, omdat je een container naar een plek kunt verplaatsen waar deze wat meer schaduw krijgt, zodat de planten op het heetste deel van de dag wordt niet te droog.

En omdat ze zo goed groeien in containers, doet bieslook het ook goed als je het binnen kweekt, op een zonnige vensterbank of onder kweeklampen. Zo heb je het hele jaar door verse bieslook.

Bieslook is een overblijvend kruid dat goed groeit in zones 3 tot en met 9.

Bieslook kweken

Mooie jonge vrouw die kruiden plant in de kas
Mooie jonge vrouw die kruiden plant in de kas

Bieslook kan in het voorjaar worden gekweekt uit zaad of uit transplantatie. Als je bieslook uit zaad begint (wat vrij eenvoudig is om te doen!) Wil je ze zes tot acht weken vóór de laatste voorjaarsvorst binnen onder licht laten beginnen als je in een koud klimaat leeft, of door ze direct te zaaien. de tuin in zodra de grond werkbaar is.

Als je bieslookzaden binnenshuis begint, moet je ze afharden en ze vervolgens in de tuin planten na de laatste voorjaarsvorst.

Bieslook verspreidt zich vrij snel en kan in het vroege voorjaar gemakkelijk worden verdeeld, dus als je iemand kent die bieslook in de tuin heeft, wil hij waarschijnlijk graag een stukje voor je opgraven, en dat is een gemakkelijke manier om wat bieslook te bemachtigen planten voor je tuin zonder dat je met zaden hoeft te beginnen of transplantaties hoeft te kopen.

Na 3-5 jaar kan de kroon van de plant overgroeid raken en moet deze worden verdeeld. Je weet dat het tijd is om dat te doen wanneer het midden van de klomp kaal begint te lijken.

Bieslookbloesems

Bieslook bloemen bloeit
Bieslook bloemen bloeit

De mooie paarse bloemen van bieslook zijn ook eetbaar en werken bovendien als een magneet voor bijen en andere bestuivers. Ze zijn heerlijk om over salades en groentegerechten te strooien, of je kunt hele bieslookbloesems gebruiken om bieslookazijn te maken.

Als je de bloemen laat staan, zullen ze uiteindelijk vervagen en zaadjes gaan vormen, waardoor ze er papierachtig uitzien. Om de tuin er netjes uit te laten zien, verwijdert u de bloemstengels en composteert u deze. Hierdoor wordt ook de energie naar de bladeren geleid en wordt voorkomen dat de plant zich door zaad verspreidt. Als je zaden wilt kweken, laat dan de sterkste bloemstengels aan de plant zitten en oogst de zaden wanneer de bloesems papierachtig worden.

Als de plant er in de zomer haveloos uit begint te zien, knip dan alle bladeren terug tot 5,5 tot 7,5 centimeter voor een nieuwe groei, en je kunt van bieslook genieten tot de temperaturen onder het vriespunt komen.

Soorten bieslook voor uw tuin

Er zijn twee basissoorten bieslook die je misschien in je tuin wilt planten. Beide zijn leden van de alliumfamilie, maar hebben een iets ander uiterlijk en smaak.

  • Gewone bieslookis het type waar de meeste mensen aan denken: dunne, uienachtige bladeren en kleine paarse bloemen. Ze bloeien in het late voorjaar of de vroege zomer en verspreiden zich betrouwbaar in de tuin, maar gedragen zich meestal redelijk braaf.
  • Knoflookbieslook heeft een knoflook/ui-smaak en bredere, donkergroene bladeren. Ze bloeien ook in de nazomer en hebben witte bloemen. Ze kunnen een beetje agressief zijn en flink opnieuw worden gezaaid, dus als je niet overal knoflookbieslook wilt, is het een goed idee om de bloemhoofdjes te verwijderen voordat ze zaad zetten.

Bieslook kweken voor smaak en schoonheid

Of je nu bieslook kweekt vanwege de uienbladeren of de milde, smakelijke bloemen, dit is een plant die verder gaat dan alleen maar eetbaar zijn. Dankzij de bloemen past hij prima in een gemengd bloemperk of border, maar hij trekt ook bijen en vlinders aan. En hoe gemakkelijk het ook is om te kweken, het is zeker de moeite waard om minstens één bosje bieslook aan je tuin toe te voegen.

Aanbevolen: