De Fibonacci-getallenreeks begrijpen

Inhoudsopgave:

De Fibonacci-getallenreeks begrijpen
De Fibonacci-getallenreeks begrijpen
Anonim
zonnebloem
zonnebloem

De ontdekking van het Fibonacci-getalsysteem begon met een eenvoudige wiskundige vraag: als je met slechts één paar konijnen begint, hoeveel paren konijnen heb je dan aan het eind van een jaar? Niemand wist destijds dat het antwoord op dit probleem het nummeringsysteem van de natuur zou worden genoemd, de Fibonacci-reeks.

Fibonacci-nummerreeks

Het nu beroemde recreatieve wiskundige probleem over de konijnen verscheen voor het eerst in het boek Liber Abaci of het Boek van de Berekening, geschreven in 1202 door Leonardo da Pisa, ook wel bekend als Fibonacci. De probleemoplossing, de Fibonacci-getallenreeks, is een reeks getallen waarbij de som van twee opeenvolgende getallen gelijk is aan het getal dat erop volgt. Beginnend met het getal 1 zijn de Fibonacci-volgnummers: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610 en gaan op deze manier oneindig door.

Relatie met Phi

Een ander interessant aspect van de Fibonacci-reeks getallen is de unieke relatie met phi. Hoewel phi een oneindig getal is, wordt het voor veel doeleinden gewoonlijk tot op de derde decimaal nauwkeurig uitgevoerd. De verhouding van twee opeenvolgende getallen in de Fibonacci-reeks is vrijwel exact gelijk aan phi, oftewel 1,618. Bijvoorbeeld:

  • 21 gedeeld door 13 is gelijk aan 1.615
  • 233 gedeeld door 144 is gelijk aan 1,618
  • 610 gedeeld door 377 is gelijk aan 1,618

Na het veertigste getal in de Fibonacci-reeks is het getal voor de verhouding van phi nauwkeurig tot op de vijftiende decimaal.

Phi en de gulden snede

Bekend als het perfecte getal van de natuur, 1.618 of phi, is het getal van de Gulden Snede, de verhouding die bestaat tussen twee grootheden en hun relatie tot elkaar. Niemand weet zeker wanneer de daadwerkelijke wiskundige ontdekking van phi plaatsvond. Het is bekend dat het werd gebruikt door de oude mensen, zoals de Egyptenaren bij de bouw van de piramides en de Grieken bij de bouw van het Parthenon.

Fibonacci-reeks in het dagelijks leven

De Gulden Snede speelt een integrale rol in alle aspecten van de natuur en het leven. Het wordt aangetroffen in bijna alles wat bestaat in het universum, en in het universum zelf. Het is te vinden in:

  • Alle levensvormen
  • Architectuur
  • Muziek
  • Natuur
  • Wetenschap
  • De kunsten

De Fibonacci-nummerreeks en Feng Shui

Zoals blijkt uit de oude Chinese tekst de Zhouyi, herkenden de vroege Chinese mensen de patronen van de natuur en schreven hun bevindingen op. Zhouyi is de naam voor de Yijing, ook wel het Boek van Verandering of I Ching genoemd, vóór de Han-dynastie. In het beroemde orakel legden mensen de omstandigheden van het universum vast en de omstandigheden die zij ervoeren.

Door hun kennis aan hun goden toe te schrijven, begrepen deze oude mensen dat de universele energie van qi (chi) geassocieerd was met getallen. Deze oude mensen ontwikkelden het systeem van feng shui op basis van de wiskundige patronen die ze in de natuur zagen en ervoeren. Verschillende kernprincipes van feng shui komen ook overeen met de cijfers van de Fibonacci-reeks:

  • Nummer 1: Taiji wat centrum betekent
  • Nummer 2: Yin en Yang
  • Nummer 3: Loushu Magisch Vierkant, ook bekend als het Magische Vierkant van Drie of bagua, en de kosmische drie-eenheid van hemel, aarde en menselijke qi
  • Nummer 5: Vijf elementen of vijf fasen: aarde, vuur, water, hout en metaal
  • Nummer 8: Acht trigrammen of richtingen

Het bereiken van evenwicht en harmonie

De Gulden Snede en de getallenreeks van Fibonacci zijn belangrijke concepten voor de beoefening van feng shui, omdat het verband houdt met het delicate evenwicht van de elementen en de harmonie die moet bestaan tussen het menselijk leven en de omgeving. Ze brengen ook het belang aan het licht van het focussen op de perceptie van perfectie in de vorm van objecten die in woonruimtes worden gebruikt en hoe deze ook moeten zorgen voor een natuurlijk evenwicht van de universele levensenergie.

Aanbevolen: